BCFS

Guideline BC FINANCIAL SERVICES AUTHORITY

TITLE: Use of Letters of Credit for Meeting Solvency Deficiencies
DATE: January 26, 2021
LEGISLATION: Pension Benefits Standards Act and Regulation
DISTRIBUTION: Pension Plan Administrators and Plan Sponsors

TABLE OF CONTENTS
INTRODUGTION ....ceeiiiiiitt ettt ettt e e e e e ettt e et e e e e e s bt e ee e e e e e e n s b et eeeeee s e arebe et eeeeeeaannssseeeeeesaaaannseneneeessaanan 1
BACKGROUND INFORMATION ....couureruireemaeeesmeesseessseesssessssessssessssssssssssssssssssssssssssssssessssssssnssssnssssnssssnees 1
QUESTIONS AND ANSWERS ON LETTERS OF CREDIT ...cceiiiiiiiiiiiieeeiiiiieetece ettt 2
ADDITIONAL INFORMATION ...ttt ettt e e e e st e e e e s e e e s bt bt e e e e e e e s nnbeeeeeaesseaannnreneeeeeseaanns 5
INTRODUCTION

This document is prepared to assist administrators of plans with a defined benefit component who wish
to use a letter of credit to meet a portion or all of the component’s solvency deficiency instead of
making some or all of the payments required in respect to a solvency deficiency.

Please note that this is not a legal document. This document replaces and supersedes our information
bulletin of PENS-10-003.

BACKGROUND INFORMATION

All section references are to the British Columbia (“BC”) Pension Benefits Standards Act (the “PBSA”) and
Pension Benefits Standards Regulation (the “PBSR”) unless otherwise indicated. Specifically, please refer
to section 55 of the PBSA and section 63 of the PBSR which outline the legislative requirements
(including required filings) for the use of a letter of credit for pension plans registered in BC.
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https://www.bcfsa.ca/pdf/Pensions/bulletins/PENS-10-003.pdf
https://www.bclaws.ca/civix/document/id/complete/statreg/00_12030
https://www.bclaws.ca/civix/document/id/complete/statreg/71_2015
https://www.bclaws.ca/civix/document/id/complete/statreg/00_12030#section55
https://www.bclaws.ca/civix/document/id/complete/statreg/71_2015#section63

QUESTIONS AND ANSWERS ON LETTERS OF CREDIT

Q1l:

Al:

Q2:

A2:

Q3:

A3:

Q4:

A4:

Can any pension plan that provides a defined benefit provision make use of a letter of credit
relating to a solvency deficiency?

No. The use of a letter of credit does not apply to participating employers in a collectively
bargained multi-employer plan [section 55(1) of the PBSA].

What is a prescribed letter of credit?

A prescribed letter of credit is an irrevocable and unconditional standby letter of credit issued by
a bank or credit union that has an acceptable rating and that is a member of the Canadian
Payments Association.

Please refer to section 63(1) of the PBSR for the full definition of a prescribed letter of credit as
well as terminology used in relation to the use of a letter of credit.

What are the steps involved to initiate the use of a letter of credit?

Step 1: The administrator must, at least 30 days before the date on which the next solvency
deficiency payment falls due, file both of the following with the Superintendent of Pensions
(Superintendent) [section 63(4) of the PBSR]:

a) the executed letter of credit or a certified copy of it;
b) a written statement from the administrator that the letter of credit is a prescribed letter of
credit.

Step 2: As soon as practicable, the Superintendent will provide the administrator a notice of
receipt in relation to the letter of credit [section 63(8) of the PBSR].

Step 3: The administrator must forward the original of the executed letter of credit to the
holder, together with a copy of the Superintendent's acknowledgement of receipt, on or before
the day when the first of the solvency deficiency payments to which the letter of credit relates
falls due [section 63(10)(a) of the PBSR].

What are the steps involved to renew or replace a letter of credit?

Step 1: The administrator must, at least 30 days before the expiry of the letter of credit to be
renewed or replaced [Sections 63(5) and (6) of the PBSR],

a) file both of the following:
i the executed renewal or replacement letter of credit or a certified copy of it;
ii.  awritten statement from the administrator that the renewal or replacement letter of
credit is a prescribed letter of credit.
b) notify the holder (fundholder to whom the letter of credit is made out for the benefit of the
plan) that the renewal or replacement letter of credit was filed, and
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Q5:

A5:

Qe6:

A6:

Q7:

A7:

c) if the amount covered by the letter of credit is to be reduced by the renewal or replacement
letter of credit, file proof that the amount covered by the renewal or replacement letter of
credit will continue to be sufficient to meet the funding requirements of the plan based on
the current actuarial valuation report.

Step 2: As soon as practicable, the Superintendent will provide the administrator a notice of
receipt in relation to the renewal or replacement letter of credit [section 63(8) of the PBSR].

Step 3: The administrator must forward the original of the executed letter of credit to the
holder, together with a copy of the Superintendent's acknowledgement of receipt, at least 15
days before the expiry of the letter of credit being renewed or replaced [section 63(10)(b) of the
PBSR].

What are the steps involved to allow a letter of credit to expire?

The administrator must, at least 30 days before the letter of credit expires [section 63(7) of the
PBSR],

a) notify the superintendent and the holder that the letter of credit will be allowed to expire
without being renewed or replaced, and
b) at the same time that the notification is provided to the Superintendent, file
i.  the current actuarial valuation report showing that the funding requirements of the plan
will continue to be met, or
ii. proof that the participating employers have remitted to the plan all of the amount
covered by the letter of credit.

What is the holder’s obligation?

If, 14 days before the expiry of a letter of credit, the holder has not received the records as
required under section 63(5)(b), (7)(a) or (10) of the PBSR, and has not been notified that the
plan is or is about to be terminated, the holder must, on the next business day, demand
payment from the obligated issuer of the full amount of the letter of credit.

What happens if the administrator receives a notice from the Superintendent that the
executed letter of credit is not a prescribed letter of credit?

The following must occur within 30 days after that notification [section 63(9) of the PBSR]:

a) the administrator must notify the participating employers who provided the letter of credit
that the Superintendent has notified it that the executed letter of credit is not a prescribed
letter of credit;

b) the participating employers who provided the letter of credit must

i provide to the administrator an executed letter of credit that is a prescribed letter of
credit, or
ii. remit the required solvency deficiency payments;
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Qs:

A8:

Q9:

A9:

Qlo0:

A10:

Qli:

All:

Qil2:

Al2:

Q13:

Al3:

c) the administrator must, if a letter of credit is provided to the administrator under paragraph
(b)(i) above, file that executed letter of credit with the Superintendent, or a certified copy of
it, together with a written statement that the letter of credit is a prescribed letter of credit.

Can the amount covered by a letter of credit be used to determine the defined benefit
component’s solvency assets value, going concern assets value, or be used to calculate the
solvency ratio and/or going concern funded ratio of the plan?

No. A letter of credit is not an asset of a pension plan for purposes of determining the defined
benefit component’s solvency assets value, going concern assets value, nor can it be included in
the calculation of a solvency ratio and/or going concern funded ratio of the plan.

However, the calculation of solvency asset adjustment shall include the face amount of any
prescribed letter of credit in relation to the defined benefit component.

If a plan is using a letter of credit to meet the solvency funding requirements and the solvency
position of the plan has improved on a subsequent review date, can the letter of credit be
reduced or allowed to expire?

Yes. A plan may reduce or allow any existing letters of credit to expire, as applicable, provided
that the current actuarial valuation report certifies that 85% of the plan’s solvency liabilities
does not exceed the sum of the plan’s solvency assets value and the solvency asset adjustment
(which factors in any letters of credit, if applicable).

Can a plan acquire a letter of credit to cover a portion of the special payments?

Yes, provided that the total of the amount covered by the letter of credit and the contributions
made to the plan are sufficient to cover the plan’s solvency deficiency payments for the period
covered by the letter of credit.

Is it acceptable to remit the payment of the amount of a letter of credit into the plan's
solvency reserve account (SRA)?

Yes. The amount of the letter of credit can be paid into the SRA portion of the plan fund as such
payments are in respect of solvency deficiencies.

Can fees related to the letter of credit be charged to the pension plan?

No. The fees related to the issue and maintenance of the letter of credit must not be included in
the letter of credit or charged as a cost to the plan [section 63(16)(a) of the PBSR].

Are interest payments required on the amount of the solvency deficiency that is covered by
the letter of credit, given that solvency deficiency payments are calculated without interest?

Yes. Despite that the calculation of solvency special payments does not take into account an
interest component over the valuation period, section 63(16)(b) of the PBSR requires that
interest which would have accrued on the amount of the solvency deficiency be included. For
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Qia:

Al4:

Q15:

A15:

Qle:
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clarity, interest must be paid on the portion of the solvency deficiency that is covered by a
letter of credit, unless the interest payments are included in the amount of the letter of credit.

The existing letter of credit contains an ‘automatic renewal’ clause, and therefore the issuer of
the letter of credit does not issue an amendment or renewal as a result. Would it be
acceptable if the plan administrator does not file a renewal or amendment to the letter of
credit as it expires?

No. A prescribed letter of credit must specify the date on which it becomes effective and the
date on which it expires; and it expires no later than one year after the date on which it
becomes effective.

The auto-renewal clause on the letter of credit as provided by the issuer (bank) does not satisfy
the requirements under subsections 63(5) and 63(6) of PBSR. If the required filings are not
received by the Superintendent within the prescribed timeline, the holder of the letter of credit
must demand payment from the obligated issuer of the full amount of the letter of credit as per
subsection 63(11) of PBSR.

Can a plan with a letter of credit restrict commuted value transfers if the solvency ratio is less
than one?

No. The full commuted value must be transferred when a person becomes entitled to that lump
sum. The participating employer must [Section 63(17) of PBSR]:

a) make a lump-sum payment to the plan, in an amount equal to the transfer deficiency,
before the administrator may make a transfer, or

b) include an amount equal to the transfer deficiency in the participating employer's next
remittance of contributions.

Can the terms of a letter of credit provide for automatic increases in the amount covered?

Yes, a letter of credit may provide for automatic increases in the amount covered by the letter
of credit during the one-year period. The amount of the increase and the resulting total amount
must be set out in the letter of credit.

ADDITIONAL INFORMATION

If you have any questions, please contact the BC Financial Services Authority (the BCFSA) at
Pensions@bcfsa.ca or by phone at 604-660-3555.

As the BC Financial Services Authority, we issue information bulletins to provide technical interpretations and positions regarding certain

provisions contained in the Pension Benefits Standards Act, the Pension Benefits Standards Regulation and other pertinent legislation. While

the comments in a particular part of an information bulletin may relate to provisions of the law in force at the time they were made, these

comments are not a substitute for the law. The reader should consider the comments in light of the relevant provisions of the law in force at

the time, taking into account the effect of any relevant amendments to those provisions or relevant court decisions occurring after the date on

which the comments were made. Subject to the above, an interpretation or position contained in an information bulletin generally applies as of

the date on which it was published, unless otherwise specified.
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