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Mortgage brokers that handle or receive trust funds in the course of their mortgage 
broker activities are subject to the Conditions of Registration under Section A.  
Mortgage brokers that do not handle or receive trust funds in the course of their 
mortgage broker activities are subject to the Conditions of Registration under Section B.  

Interpretation:  

In the Conditions of Registration: 

 (a) “Act” means the Mortgage Brokers Act; 

(b) “mortgage”, “mortgage broker”, “person”, “registrar” and “submortgage 
broker” have the meanings as defined in Section 1 of the Mortgage Brokers 
Act;  

(c) “trust funds” include, but are not limited to: 

(i) funds received from investors pending the transfer (sale) of 
mortgages to those investors; 

(ii) funds received from investors pending disbursement to borrowers; 

(iii) funds received from borrowers pending disbursement to investors; 

(iv) funds received from borrowers for payments on mortgages that the 
mortgage broker has sold in whole, or in part, to third party investors 
and that the mortgage broker administers for the third party investors; 

(v) refundable fees of any type paid to the mortgage broker pending the 
approval of a mortgage application; and 

(vi) funds held on behalf of another person for whatever reason, pending 
completion of a transaction, including the issuance of shares. 
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(d) unless the context otherwise requires, other words and expressions have 
the meanings given to them in the Act.  

SECTION A:  applicable to any mortgage broker that handles trust funds 

Mortgage brokers that handle or receive trust funds are subject to the following 
requirements: 

Account Requirements 

1. When a mortgage broker, in the course of its business, receives funds on behalf of 
others (clients or investors), it shall:  

 
(a)  open and maintain, with a savings institution in British Columbia, at least 

one trust or pooled trust account, in the name of the mortgage broker, for 
the purpose of administering such funds;  

 
(b) issue a written receipt if money is received in the form of cash;  

 
(c)  ensure all trust accounts are designated as trust accounts in the records of 

the depository and all cheques and bank statements for trust accounts are 
so designated;  

 
(d) ensure that for each trust account maintained, the mortgage broker retains 

all banking records relating to account transactions, including statements, 
cancelled cheques, and other source documents making or confirming 
deposits or withdrawals;  

(e)  make every disbursement from a trust or pooled trust account by cheque or 
bank transfer containing sufficient detail to permit them to be identified with 
the corresponding disbursement or disbursements recorded in the mortgage 
broker’s books; and  

 
(f) not issue a cheque, allow a bank transfer, or present a cheque for payment 

or collection unless there is, in the trust or pooled account against which it is 
drawn, a sufficient credit balance to cover the withdrawal. 

Trust Deposits 

2.   The mortgage broker must deposit all trust monies received on behalf of others 
into a trust or pooled trust account promptly, and in any case no later than two (2) 
banking days after the date of receipt, unless otherwise agreed to in writing by the 
parties.  
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Trust Agreement 

3.  When receiving or disbursing trust funds on behalf of others, the mortgage broker 
must ensure that the terms of the trust governing the use of the money are in 
writing and agreed to by the mortgage broker and the client and any other related 
parties.  

Withdrawals From Trust 

4. Money received by a mortgage broker from a person buying or proposing to 
buy a mortgage from the mortgage broker on account of the purchase price 
thereof may be withdrawn by the mortgage broker from the trust account 
when the mortgage concerned has been transferred to that person, or their 
nominee, but not before. 

 
5.   The mortgage broker must ensure that it does not pay a personal or general office 

expense of the mortgage broker from a trust or pooled trust account. 

Fees and Commissions 

6.  The mortgage broker must ensure that money in a mortgage broker trust account 
that is intended as remuneration for the mortgage broker is only withdrawn when it 
is earned, and not at any time prior to it being earned. 

Services Charges 

7. The mortgage broker must ensure that the savings institution at which the trust 
account is maintained does not deduct any service charge or other charge 
whatsoever from the monies in the trust account. 

Negative Balances 

8.  The mortgage broker must ensure that: 
(a) it does not make any payment out of a trust account if: 

(i)  the payment would reduce the amount currently recorded in a trust 
account record or a trust ledger for the account to a negative 
balance; or 

(ii)  the trust account record or trust ledger to which the payment relates 
is already at a negative balance. 
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(b)  if at any time there is a negative balance as referred to above, immediate 
steps are taken to eliminate the shortage by depositing the mortgage 
broker’s own funds into the trust account as soon as the shortage is 
determined. 

(c)  if at any time a trust shortage is apparent, however the amount of the 
shortage has not been determined, the Designated Individual notifies the 
Registrar in writing of the existence of a trust shortage and what steps are 
being taken to determine the amount of the shortage.  If a mortgage broker 
cannot immediately fund a trust shortage, the Designated Individual must 
notify the Registrar in writing of the amount of the trust shortage and what 
corrective action the mortgage broker will be taking.  

Records Requirements 

9. The mortgage broker must maintain the following records: 

(a) for each trust or pooled trust account maintained by the mortgage broker; 

(i)  a record showing amounts received and disbursed, the reason for the 
receipt or disbursement, and any unexpended balance; and 

(ii)  monthly reconciliations of banking statements to the record referred 
to in subsection (i), prepared on a monthly basis. 

(b) separate trust ledgers for each mortgage transaction, showing all amounts 
received and disbursed in relation to the transaction and any unexpended 
balance in relation to the transaction; 

(c) monthly trust liability and asset reconciliations: 

(i) listing each mortgage transaction in relation to which the 
mortgage broker holds the trust money, and the amount being held in 
relation to each transaction; and 

 
(ii)  reconciling the money held in the trust account to the unexpended 

balances in the trust ledgers for the account. 

10. The Designated Individual, or a person appointed by the Designated Individual, 
must review the reconciliations and show evidence of this review by signing and 
dating the monthly reconciliations. 
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11. A mortgage broker may receive electronic copies of cheques used to make 
disbursements from an account in which money is held in trust, only if copies of 
both the front and the back of the cheque are received and the original cheque is 
available on request. 

Records For Electronic Transactions 

12. When a mortgage broker deposits trust funds electronically, the following 
conditions must be met: 

(a)  a mortgage broker that deposits funds electronically, using an ABM bank 
card and an automatic banking machine, into an account in which money is 
held in trust shall maintain the automated banking machine deposit receipt 
that indicates the account number, time, date, and amount of the deposit. 

(b)  a mortgage broker that deposits funds electronically, using the Internet, into 
an account in which money is held in trust shall maintain a written record 
signed and dated by the broker or authorized person that indicates the 
account number, date, amount, and details of the deposit. 

13. When a mortgage broker transfers trust funds electronically, the following 
conditions must be met: 

(a)  an ABM card may be used to transfer funds from an account in which 
money is held in trust only if the following conditions are met:  

(i)  the ABM card must be issued prohibiting cash withdrawals from the 
account;  

(ii)  before funds are transferred from the account to another account 
there must be written supporting documentation for the transfer and 
an ABM record of the transfer must be produced and maintained; and  

(iii)  the record is reviewed, signed, and dated by the Designated 
Individual on the date of the transfer or the next business day.  

(b)  a mortgage broker shall not make an electronic transfer using Internet 
banking from an account in which money is held in trust unless:  

(i)  there is written supporting documentation for the transfer; 

(ii) a printed record providing details of the transfer is produced; and 

(iii)  the printed record is reviewed, signed, and dated by the Designated 
Individual on the date of the transfer or the next business day.   



MB 12-003 -6- AUGUST 2012  
 

Accountant’s Report and other Financial Requirements 

14. A mortgage broker must, within 120 days after the end of each fiscal year of the 
mortgage broker, file with the Registrar, the following:  
 

(a) the Mortgage Broker’s Representations, in a form and containing the 
information required by the Registrar; and 
 

(b)  an Accountant’s Report respecting that fiscal year, or, where the mortgage 
broker did not carry on business for the entire fiscal year, that part of the 
fiscal year for which the mortgage broker carried on business, in a form and 
containing the information required by the Registrar. 
 

15. The Accountant’s Report must be prepared and completed by either, 
 

(a) a certified general accountant under the Accountants (Certified 
General) Act; 
 

(b) a chartered accountant under the Accountants (Chartered) Act. 

16. The Accountant’s Report shall be prepared pursuant to an Engagement Letter 
between Accountant and Client, in a form and containing the information required 
by the Registrar. 

17. In preparing the Accountant’s Report, the accountant shall comply with the 
guidelines prescribed by the Registrar.  
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SECTION B: applicable to any mortgage broker that does not handle trust funds 

Mortgage brokers that do not handle or receive trust funds in the course of their 
mortgage broker activities are subject to the following annual filing requirements: 

1. Every registered mortgage broker shall, annually, not more than 30 days after the 
end of their fiscal year, file with the Registrar, a Statutory Declaration sworn before 
a lawyer or notary public, confirming that no trust funds were handled or received 
during the fiscal year and that no funds were received that should have been held 
in trust. 

2. In the event the activities of the mortgage broker are changed during the year so 
that it no longer meets the criteria in point 1 above, the mortgage broker must fulfill 
all the requirements under Section A of the Conditions of Registration.  

 

At the office of the Registrar of Mortgage Brokers, we issue information bulletins to provide technical interpretations 
and positions regarding certain provisions contained in the Mortgage Brokers Act, Business Practices and Consumer 
Protection Act and Regulations.  While the comments in a particular part of an information bulletin may relate to 
provisions of the law in force at the time they were made, these comments are not a substitute for the law.  The 
reader should consider the comments in light of the relevant provisions of the law in force at the time, taking into 
account the effect of any relevant amendments to those provisions or relevant court decisions occurring after the date 
on which the comments were made.  Subject to the above, an interpretation or position contained in an information 
bulletin generally applies as of the date on which it was published, unless otherwise specified. 
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